Vysokotlaká sprchová hlavice zvyšující tlak vody

Řešíte nízký tlak vody při sprchování? V tomto příspěvku se dozvíte jak se nenechat napálit nefunkčními řešeními za spoustu peněz, a naučíte se, jak vybrat kvalitní časem ověřené možnosti při řešení nízkého tlaku vody ve sprše.

Tlakové sprchové hlavice nejsou řešení

Nízký tlak vody při sprchování se obvykle projevuje nedostatkem vody ve sprchové hlavici a špatný komfort při sprchování. V extrémním případě může místo paprsků vody ze sprchové hlavice pomalu vytékat voda. Určitě jste při hledání řešení tlaku ve sprše narazili na sprchové hlavice označované jako tlakové nebo vysokotlaké, které mají zvyšovat tlak vody obvykle pomocí velkého počtu malých otvorů a někdy i formou bizarního ventilátoru uvnitř sprchové hlavice.

Tyto hlavice nezvyšují tlak vody a nejsou žádným řešením, ale spíše parazitováním na problému zákazníků:

  1. Velký počet miniaturních otvorů vytváří úzké a intenzivní paprsky , které jsou na kůži nepříjemné a příliš dobře se s nimi neosprchujete.
  2. V ČR máme tvrdou vodu, miniaturní otvory jsou obvykle velmi rychle zaneseny vodním kamenem.
  3. Žádný renomovaný výrobce takový produkt nenabízí.
  4. Označení tlaková či vysokotlaká sprchová hlavice je marketingové slovíčkaření.
  5. Obecně tento druh produktů má velmi špatné hodnocení a lze jej koupit na Aliexpress za zlomek ceny.

Jako příklad takového produktu uvádíme Úsporná vysokotlaká sprchová hlavice s 300 otvory na konci tohoto článku.

Řešení nízkého tlaku vody při sprchování

Optimální je vyřešit nízký tlak v rámci rozvodů vody v daném objektu. Pokud to není trvale či dočasně možné, stále můžete použít řešení, které bude dlouhodobě funkční.

  1. Omezte průtok vody na sprše. Obvykle sprchou protéká 14-18l/min. Při běžných podmínkách se pro úsporu vody snižuje průtok na 8l/min, ale v případě problémů s tlakem je vhodné průtok snížit na 6/min.*
  2. Vyberte vhodnou sprchovou hlavici s průměrem cca 10cm a 50-60ti otvory, které jsou opatřeny systémem pro odstranění vodního kamene.

* Pokud používáte beztlakový průtokový ohřívač vody, nelze omezit průtok vody. V takovém případě se soustřeďte pouze na výběr vhodné sprchové hlavice.

Výběr produktů prakticky:

  1. Nejdůležitější je ve sprše omezit průtok vody tak, aby i při změnách tlaku zůstával tlak stejný. K tomuto účelu se používají spořiče vody do sprchy s regulátorem konstantního průtoku. Do našeho e-shopu jsme přidali produkt Spořič vody do sprchy RC Mannesmann Classic 6L, který je vhodný pro tyto účely. Při výběru produktu se vyhněte napodobeninám našeho produktu, které slibují omezení průtoku, ale pouze za daného tlaku např. 3 bary – v případě poklesu tlaku v rozvodech, tak dojde k poklesu průtoku a řešení nebude fungovat.
  2. Použijte sprchovou hlavici, která má průměr kolem 10cm a 50-60 otvorů opatřených systémem pro odstranění vodního kamene. Často tak můžete použít stávající hlavici. Hlavice, kde lze odstranit vodní kámen při běžném čištění, mají více jak 3 násobnou životnost. Vyhněte se také hlavicím, které mají v místě napojení hadice velké zúžení – to jen prohlubuje problém s nedostatkem tlaku.
  3. Použijte sprchovou hadici se standardním vnitřním průměrem. Některé levné nebo designové hadice mají díky svému designu velmi malý vnitřní průměr. Proto jsou nevhodné pro místa s nízkým tlakem.

Připravili jsme pro vás speciální výhodný set pro místa, kde je problém s tlakem ve sprše.

Sleva!
1 350,00  s DPH

Příklad nevhodně vybrané vysokotlaké sprchové hlavice

A na konci uvádíme slíbený příklad nevhodně zvoleného produktu. Jedná se o vysokotlakou sprchovou hlavici s 300 otvory, kterou naleznete v prodeji od mnoha různých výrobců.

Inzerované vlastnosti produktu jsou zvýšení tlaku, krásný proud a úspora vody. Produkt jsme zakoupili a otestovali.

Technické řešení je založeno čistě na velmi malých otvorech v hlavici. A to je vše. Toto řešení je závislé na tlaku a jeho kolísáním kolísá i výkon hlavice. Zvýšení tlaku se neděje, úzké paprsky vody za běžného tlaku jsou nepříjemně ostré a při nízkém tlaku naopak nedostatečné.

Celkové zpracování produktu je velmi pochybné úrovně. Identický produkt zakoupíte na online portále AliExpress v rozmezí cen 29-75 Kč. Na tuzemských obchodech je obvykle stejný produkt na úrovni 400-600 Kč.

Produkt jsme zkusili používat v domácnosti, abychom prakticky ověřili, za jak dlouho dojde k zanesení otvorů vodním kamenem. Produkt se pokazil po 2 měsících používání ve 3 členné domácnosti.

Pokud si prohlédnete recenze produktu na zbožových vyhledávačích, nejsme jediní komu se to stalo. Velmi špatné hodnocení mluví za vše.