Sprchová hlavice s perlátorem

Sprchová hlavice s perlátorem neexistuje. Perlátor je řada produktů pro úsporu vody pro vodovodní baterie a není možné jej použít pro sprchové hlavice. Spojení sprchové hlavice s perlátorem vzniklo v rámci marketingu některých prodejců-značek a zneužívá slovo perlátor.

Správně by místo sprchová hlavice s perlátorem mělo být použito sprchová hlavice s aerátorem. To znamená sprchovou hlavici, která má funkční provzdušnění (aeraci) t.j. že nasytí vodu vzduchovými bublinkami. Tím by mělo dojít při sprchování k pocitu většího objemu vody při zachování stejného průtoku a tím úspoře vody.

Tato “inovace” sprchových hadic má 2 zásadní problémy:

  1. Provzdušnění proudu vody je sice možné, ale obvykle funguje pouze od nějakého průměru proudu. Není tedy vhodné pro sprchové hlavice. Úspora vody ve sprchových hlavicích se řeší omezením proudu a volbou správného průměru a tvaru trysek sprchové hlavice – takto docílíte nejlepších výsledků pro úsporu i komfortu.
  2. Sprchová hlavice a poslední metr sprchové hadice jsou jeden z největších rezervoárů škodlivých bakterií ve vaší domácnosti. Tato skutečnost je bohužel velmi málo známá a opomíjená. Bakterie ze sprchové hlavice jsou riziko pro každého uživatele sprchy a jsou zodpovědné za nemoci plic, očí, horních cest dýchacích a také mohou infikovat otevřená zranění. Provzdušnění proudu vody probíhá tak, že do sprchové hlavice je nasáván vzduch z okolí, v hlavici mísí vzduch s vodou. Při tom vzniká více aerosolů než v běžné sprchové hlavici. Aerosoly jsou nositelem zmíněných bakterií. Použitím technologie pro provzdušnění na sprchové hlavici se výrazným způsobem zvyšují zdravotní rizika.

Sprchová hlavice s perlátorem, je spíše než přínosnou inovací, marketingovým tahem, který vás má přimět ke koupi “unikátního produktu”. Spíše však zakoupíte sprchovou hlavici, která bude mít spornou funkčnost, ale především se jejím používáním vystavíte značným zdravotní rizikům než při používání běžné sprchové hlavice.